Агропромгрупа «ПАН КУРЧАК»

 На Нововолинському м’ясокомбінаті впроваджена система менеджменту ISO 22000:2018

На Нововолинському м’ясокомбінаті впроваджена система менеджменту ISO 22000:2018

На Нововолинському м’ясокомбінаті, що входить до агропромгрупи “Пан Курчак”, впроваджена система менеджменту ISO 22000:2018.

ISO 22000:2018 – це «Система управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до організацій будь-якого харчового ланцюга».  Даний стандарт встановлює вимоги до системи управління в організаціях, що пов’язані з виробництвом і споживанням харчових продуктів. Він направлений на демонстрацію їх здатності контролювати безпеку харчової продукції та гарантувати, що випущена ними продукція є безпечною для споживачів.

На кожному етапі виробництва працівники стежать за дотриманням вимог системи: від поступлення сировини на підприємство до відвантаження готового продукту. 

Система успішно діє завдяки чіткому контролю виробництва на кожному етапі та більш поглибленому на окремих стадіях (так звані точки контролю та критичні точки контролю).

Точка контролю – це процес, який вимагає більш детальної уваги до продукції. Наприклад, відповідальна особа, підчас прийому сировини детально оглядає кузов транспортного засобу на відсутність бруду в середині, перевіряє відповідність температури транспортування, проводить заміри температури самої сировини, оцінює її по зовнішньому вигляду та відбирає дослідний зразок для детального лабораторного дослідження. 

Критична точка контролю – це етап, на якому можна застосувати контроль, і який є необхідним для запобігання, вилучення чи уникнення небезпечного чинника чи його приведення до прийнятного рівня. Іншими словами, якщо на цьому етапі не застосувати контроль, то є високий ризик того, що продукт буде небезпечним.

система менеджменту ISO 22000:2018, НМК

 

“Наприклад, при термічній обробці ковбасних виробів обов’язковою умовою є досягнення певного рівня температури в середині самого продукту, за якого гине патогенна мікрофлора. Оператор дільниці термічної обробки запускає цикл термокамери, контролює процес обробки  та при необхідності може вносити корективи. Всі етапи термічної обробки обов’язково записуються в  журнал з показниками часу завантаження-вивантаження, температурою в середині продукту на момент закінчення. Завдяки цим операціям  ми можемо прослідкувати  та впевнитись що продукт пройшов повний цикл термічної обробки та готовий до наступного етапу згідно з технологією”, – розповідає начальник відділу якості, стандартизації та сертифікації ТзОВ “Нововолинський м’ясокомбінат” Андрій Шванц.

На підприємстві постійно ведеться контроль виконання вимог стандарту. Нещодавно провели реконструкцію власної мийки транспортних засобів, адже потрібно бути впевненими у чистоті транспорту, який перевозитиме продукцію. Також вдосконалено систему навчань персоналу який має безпосереднє відношення до виробництва. 

На ТзОВ «Нововолинський м’ясокомбінат» зауважують, система дає гарантію що продукт є якісний та безпечний. Ефективність системи підтверджують регулярні дослідження готової продукції в зовнішніх лабораторіях.