Агропромгрупа «ПАН КУРЧАК»

 Топові вітчизняні виробники ріпакової олії інвестують у модернізацію

Топові вітчизняні виробники ріпакової олії інвестують у модернізацію

ТзОВ «Агротехніка», що є частиною Агропромислової групи «Пан Курчак», закупила обладнання для дооснащення олійного цеху. Півмільйонні інвестиції у модернізацію виробництва дозволять підвищити якість ріпакової олії, знизивши у 6 разів вміст фосфору в готовій продукції (до 30 ppm.).

Необхідність інвестицій у виробництво продиктована європейськими ринковими вимогами, зазначив голова наглядової ради АПГ«Пан Курчак» Сергій Горлач. За його словами, олійний напрям ТзОВ «Агротехніка» – експортоорієнтований, а закордонні покупці, які продукують з волинської олії біодизель, ретельно підбирають собі сировину. Адже від вмісту фосфору в ріпаковій олії безпосередньо залежить якість пального та його безпечність для двигунів. Тож після доочистки експортні поставки зростуть, до того ж і вартість такої олії, відповідно, буде дорожчою.

Торік основними покупцями були Польща, Литва та Австрія. За рахунок попиту виробництво продукції олійного цеху ТзОВ «Агротехніка», що у Турійську, збільшено в порівнянні з 2013 роком на 45,8%. Є потенціал росту і на 2015 – плановий об’єм переробки майже 27 тисяч тонн ріпаку. Це не лише власна, а й придбана сировина, адже підприємство має потужні склади для її зберігання у великих обсягах, а відтак може мінімізувати ризики через сезонні коливання цін. Це дозволяє волинським агропереробникам впевнено конкурувати з компаніями-гігантами олійної промисловості та займати десяту частку сукупного українського ринку. Ще торік за обсягами виробництва та експорту продуктів переробки ріпаку «Агротехніка» увійшла в ТОП-10. Аби втримати лідерські позиції та підвищити конкурентоспроможність готової продукції, вже до кінця місяця заплановано змонтувати сучасне обладнання для доочистки ріпакової олії.