Агропромгрупа «ПАН КУРЧАК»

 АПГ «Пан Курчак» купляє майбутній врожай ріпаку

АПГ «Пан Курчак» купляє майбутній врожай ріпаку

Його закупку розпочало ТзОВ «Агротехніка», що є частиною АПГ «Пан Курчак». Агропереробники платять за ріпак гривнями, але фіксують ринкову ціну на момент укладення договору в євровалюті. Тож продавці захищені від курсових коливань, а також мають можливість вторгувати більше, ніж у сезон збору врожаю, коли ринок перенасичений і ціна занижена.

За ще не вирощений ріпак ТзОВ «Агротехніка» відразу сплачує 30% його ринкової вартості. Авансовий платіж продавці отримують під 8% річних. Ці гроші втричі дешевші, ніж кредитні. Більше того, в умовах обмеженого банківського фінансування агросектору для дрібних агровиробників це чи не єдина можливість залучення обігових коштів. А вони необхідні аграріям як на погашення раніше отриманих позик, так і на закупку дороговартісних добрив, засобів захисту рослин, паливно-мастильних матеріалів та запчастин до сільгосптехніки.

Остаточний розрахунок за форвардними договорами аграрії одержать уже влітку після постачання ріпаку на склади ТзОВ «Агротехніка». Крім того, тут пропонують доплату до ринкової ціни 40 гривень з ПДВ за тонну за кожен додатковий відсоток олійності на сиру речовину, що перевищує 40%.

За словами голови наглядової ради АПГ «Пан Курчак» Сергія Горлача, мікрокредитування дрібних сільгоспвиробників – це затратні, втім необхідні інвестиції в якість сировини для виробництва комбікормів. Адже в складних економічних умовах аграрії не можуть отримати кредити, а тому навіть не мають грошей, аби підготувати техніку для вчасного збору ріпаку. Водночас форвардні контракти – це гарантоване фінансування та ринок збуту за вигідною ціною, зафіксованою в євровалюті. А це дозволяє без ризиків прогнозувати сільськогосподарську діяльність на наступний маркетинговий рік.

Співпраця з ТОВ «Агротехніка» є вигідною для аграріїв, зазначила керівник напряму переробки олійних культур та збуту продуктів переробки  ТОВ «Агротехніка» Людмила Завалій, адже підприємство має потужну мережу сучасних елеваторів у Волинській області (Турійськ, Локачі, Чаруків (ст. Несвіч), Мар’янівка), де приймають, очищують, сушать та зберігають ріпак. До того ж, якщо в подальшому аграрій вирішить його продати підприємству, то автоматично отримує 100% знижку на зберігання.

Довідково: ТзОВ «Агротехніка» законтрактовує збіжжя вже не перший рік. До того ж, кількість фермерів, які продають ще не вирощені культури агропереробникам, щорічно зростає. Розширюється й географія бажаючих скористатися вигідними форвардними умовами. Це також є свідченням надійності ТзОВ «Агротехніка» як бізнес-партнера. Оцінити переваги співпраці можуть усі аграрії, які мають посіви ріпаку, адже ТзОВ «Агротехніка» має достатньо елеваторних, складських і переробних потужностей для закупки сировини в необмеженій кількості.