Агропромгрупа «ПАН КУРЧАК»

 Понад 2 мільйона гривень спрямували підприємства агропромислової групи «Пан Курчак» на розвиток сіл

Понад 2 мільйона гривень спрямували підприємства агропромислової групи «Пан Курчак» на розвиток сіл

Третій рік поспіль сільські ради на території яких підприємства орендують землі, отримують 0,5 відсотка від оцінки землі на розвиток своїх населених пунктів. Тож від десяти до сотень тисяч гривень щороку, залежно від площі орендованих земель, отримує кожна сільська рада від такої співпраці. Тим часом, на що спрямувати гроші, вирішують самі місцеві жителі під час сходів сіл.

Нині підприємства агропромислової групи «Пан Курчак» сплачують 0,5 відсотка 8 сільським радам на Волині (Горохівський, Локачинський та Рожищенський райони) та 5 сільським радам у Рівненській області (Дубенський, Рівненський та Радивилівський райони). За словами голови наглядової ради Сергія Горлача, загалом за минулий рік цим сільським радам нарахували  більше мільйонна гривень такої фінансової допомоги. Найбільше отримає Іващуківська сільська рада, що у Радивилівському районі на Рівненщині, а це майже триста тисяч гривень, адже там найбільше орендовано паїв.

Своєрідна програма соціально відповідального бізнесу (0,5% на розвиток територій) почала працювати три роки тому. Тоді її ініціював Сергій Мартиняк. Він, до речі, свого часу був засновником Агропромислової групи «Пан Курчак».

Нині у планах вже народного депутата Сергія Мартиняка – закріпити ініціативу на законодавчому рівні, аби усі орендарі стали соціально відповідальними та сплачували 0,5 відсотки на розвиток тих територій, де працюють на землі.

Довідково: за гроші (0,5 % від оренди землі) громади ремонтують школи, дитячі садочки, бібліотеки, ФАПи, замінюють вікна та двері на енергоощадні, модернізують системи опалення, освітлення вулиць, ремонтують та утримують дороги тощо.