Агропромгрупа «ПАН КУРЧАК»

 Проект «АгроЕкспедиція. Елеватори 2014» побував на елеваторі АПГ «Пан Курчак»

Проект «АгроЕкспедиція. Елеватори 2014» побував на елеваторі АПГ «Пан Курчак»

Проект «АгроЕкспедиція. Елеватори 2014» від ELEVATORIST.com передбачає подорожі елеваторами, знайомство з новими об’єктами, які активно вводяться в експлуатацію та спілкування з гуру елеваторної галузі. Тим часом подорож на сучасне зерносховище компанії «Пан Курчак» у селі Чаруків автори проекту назвали «Маленький гвинтик у великому механізмі».

Майже все обладнання елеваторів у комплексі купували у турецької фірми Mysilo. Начальник елеватора «Несвіч» Володимир Макатер  каже, що обладнання його влаштовує. Лише один нюанс який змусив його понервувати – це якість монтажних робіт.

Продуктивність транспортного обладнання цього елеватора 150 т/год. Елеватори силосного типу мають потужність одночасного зберігання 25 тис. т.

Завантаження на залізничний транспорт відбувається одночасно на два вагони. Відвантаження на автотранспорт – 35 т за 20 хвилин.

На цьому елеваторі працюють дві польські зерносушарки на соломі.

«Ми порахували, що використання соломи втричі дешевше, ніж використання газу. На цих зерно сушарках ми сушили ріпак, пшеницю і кукурудзу», – каже начальник елеватора.

Ефективністю роботи зерносушарки на альтернативному паливі відразу зацікавився представник компанії TORNUM Віталій Фіцик. Відповідаючи на його запитання про витрату палива, Володимир Макатер розповів, що на одну тону кукурудзи потрібно до сотні кілограм соломи, якщо ріпаку, то 44 кг/т, пшениці – 35 кг/т.

«За сезон ми використовуємо майже 700 т соломи. При цьому пересушуємо 5,4 тис. т кукурудзи, 3,4 тис. т ріпаку і 1,2 тис. т пшениці», – підсумував спеціаліст.

Але є і невеличкі мінуси в роботі зерносушарки на соломі. Її щодня потрібно зупиняти і чистити, а це, за словами директора елеватора, займає майже 4 години на день.

Як розповів голова наглядової ради компанії «Пан Курчак» Сергій Горлач, урожайність цього року була хороша, тому елеватор повністю завантажений.

«Наступного року тут будемо збільшувати потужності по зберіганню до 52 тис. т», – поділився своїми планами Сергій Олександрович.

Він підкреслив, що елеватори в їх компанії, на відміну від інших,  розраховані більше не на «перевалку», а на обслуговування своїх підприємств. Так компанія займається вирощуванням, забоєм і продажем курячого м’яса, тому в елеваторах зберігається зерно, яке зазвичай йде на комбікорм для власних потреб.

«Елеватори в бізнес моделі нашої групи є першою ланкою, яка забезпечує належний рівень конкурентноздатності на нелегкому ринку виробництва м’яса птиці», – сказав Сергій Горлач.

Також він відмітив, що на сьогодні вони мають можливість брати кредити на будівництво нових потужностей. У цьому дуже допомагає банк «Креді Агріколь». Завдяки їх підтримці є можливість збільшувати потужності по зберіганню і цим самим убезпечити бізнес від ризиків, пов’язаних з чужими елеваторами.